Lehengerlő! – Lendvai Ildikó Szijjártóról írt véleménye mar, mint a mustár

Először azt hittem, rosszul hallom. De mint ilyenkor általában, most is kiderült, hogy igaz.

Szíjjártó bejelentette: kezdeményezzük, hogy Erdogan török elnök kapjon Nobel-békedíjat, főleg, mert sikeres béketárgyalást folytatott az orosz-ukrán háborúban. (Béke ugyan nincs, a gabonaszállító hajók valóban fontos ügyéről viszont tényleg tárgyaltak pár hónapja.) A jelölést a Türk Tanács fogja benyújtani. Ízlelgessük: a magyar kormány a mi nevünkben Nobel-békedíjat javasol Erdogannak.

-Annak az Erdogannak, aki az amúgyis véres szíriai háborút arra használta fel, hogy irtsa a szíriai kurdokat.

-Annak, aki rakétatámadással fenyegette Athént.

-Annak, aki a 80 százalékos inflációban fuldokló országa belső “békéjét” úgy akarja erősíteni, hogy választás előtt börtönbe csukatja legerősebb kihívóját, az isztambuli főpolgármestert, mondván, az “sértegette” a Választási Tanács tagjait.

-Annak, aki éppen most bontja meg saját szövetségi rendszere: a NATO egységét.

Tényleg jó ötlet. Ha már így belejöttünk, igazán javasolhatnánk a békedíjra Putyint is. Esetleg Orbánt valami olyan elismerésre, amely az Európai Unió erősítéséért kifejtett áldozatos tevékenységet honorálja. Vagy Matolcsyt az infláció elleni küzdelemért. Pintért a magyar oktatásügy színvonalának emeléséért. Völnert a korrupcióellenes következetes küzdelemért. Rogánt az elfogulatlan, objektív kormánytájékoztatásért. Rákay Philipet Oscar-díjra. Ja, hogy neki még nem látható a rekorddrága filmje? Hát éppen azért. Utána már nem lenne esélye.