Ne legyenek illúzióink, a 2023-as költségvetés parlamentbe vitele csak egy fideszes szemfényvesztés

Tavaly nyáron pénzügyminiszteri tisztviselők százai nem vehették ki szabadságukat. Azon dolgoztak, hogy üres papírlapok ezreit teleírják számokkal, táblázatokkal. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy kincstári optimizmusra épültek a tervezett sarokszámok – (5,2 százalékos infláció és 4,1 százalékos GDP-növekedés), de ráerőltették a parlamentre.

Mivel az infláció a tervezett háromszorosa lett. decemberben rájöttek, hogy ez így tarthatatlan, rendeleti büdzsét fabrikáltak, hogy teljesen átláthatatlanul költhessék a közpénzt. (Ezt még a Kádár-rendszerben sem tettek meg!)Uniós nyomásra mégis előbújt belőlük a demokrata, rendkívüli döntéssel mégis beterjesztik az Országgyűlésnek a költségvetés módosítását.

Örüljünk? Minek? Annak, hogy betartják a maguk fabrikálta Alaptörvényt? Egyáltalán, betartják azt a látszat kedvéért vagy végképp hülyét csinálnak mindenkiből?Az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnökeként az a dolgom, hogy az ország költségvetése a bizottsági egyeztetés után kerüljön a képviselők elé. Ennek betartására szólítottam fel Varga pénzügyminisztert, miután Orbán a háborúra hivatkozva úgy látta jónak, erre most nincs szükség: a nyáron elfogadott, majd két hónap alatt megbukott 2023-as büdzsét elég, ha saját maga fogadja el.

Mondjuk, júliusban, az elfogadáskor is már „háborús veszélyhelyzet” volt…Persze, örülhetnék, hogy megjött az eszük és mégis a Parlament elé viszik a költségvetést, DE…Ami most látszik, az a teljes káosz és zavar.Mert hivatalosan ez „csak” a költségvetés módosítása. Miközben, VALÓJÁBAN EZ EGY ÚJ KÖLTSÉGVETÉS. Semmi sem az benne, amit nyáron elfogadtak.Mert mire a Parlament elé kerül, Orbán valószínűleg már aláírta az erről szóló rendeletet.

Akkor miről folytatna majd látszat-vitát az Országgyűlés? Ha előbb aláírja, akkor az egyéni képviselők a választóik érdekében hogyan tehetnek módosító javaslatokat? Ne legyenek illúzióink: ez a teljes szemfényvesztés. Az Országgyűlésben rendezendő, vitának álcázott komédia. Azért fontos, mert ez az utolsó felület, ahol nagy nyilvánosság előtt be lehet mutatni a világnak, milyen egy magáncélra kisajátított ország, amelynek vezetői az örök életre rendezkedtek be.

Használni fogom a bizottsági meghallgatást és az országgyűlési felszólalások lehetőségét – mindent megteszek, hogy mindenki előtt világos legyen a helyzet.

– Vajda Zoltán,az Országgyűlés Költségvetési bizottságának elnöke.