Kásler Miklós lelkén szárad, hogy nincs pénz az onkológiai központ bővítésére – ti tettétek ezt!

Nincs annál szomorúbb, mint amikor valakiknek azért kell meghalniuk, mert a kormány nem biztosít elegendő forrást az egészségügyre. Különösen igaz ez az onkológiára. A rák nem válogat, a politikusoknak viszont lett volna választásuk. Mégis tétlenek maradtak.

Az uniós közbeszerzési közlönyben pénteken megjelent tájékoztató szerint mégsem létesítenek új onkodiagnosztikai központot a budai Országos Onkológiai Intézetben, a jelek szerint ugyanis erre sem uniós, sem állami források nem állnak rendelkezésre – írja a Napi.hu.

A kormány június 4-én határozatban döntött az állami beruházások felülvizsgálatáról és az 2022. és 2023. évekre jelentős megtakarítási célkitűzéseket fogalmazott meg, mely arra enged következtetni, hogy az állami forrás megítélése sem várható tárgyi projekt kapcsán.

Szomorú, hogy ez így van, de nem állítjuk, hogy meglepődtünk. A Fidesz ugyanis szisztematikusan épített a saját népszerűségének növelésére, ahelyett, hogy az ország érdekeit nézte volna.

Gondoljunk csak arra, hogy mennyi uniós forrást pazaroltak el stadionokra vagy éppen más, lényegtelen dologra! Miközben azt kommunikálják, hogy a gazdaság dübörög, annyi pénzt szórnak el óriásplakátokra, amennyiből már fel lehetett volna építeni az Onkológiai Intézet új részlegét.

Sőt, újabb kórházakat építhetttek volna a rákos betegek számára. Ők mégsem ezt tették, hanem társadalmi célú hirdetésnek álcázva közpénz-milliárdokat szórtak el hazug propagandára.

Nem nehéz átlátni ezt, hiszen a saját bőrünkön érezzük az eredményét. A várólisták hossza miatt és az életmentő szűrővizsgálatok hiánya okán a betegek nem jutnak el időben az orvoshoz, így onkológiai probléma esetén már visszafordíthatatlan fázisba kerülnek.

Az egyik oldalról azt halljuk, hogy fontos időben felismerni a betegséget, a másik részről – és sajnos ez a realitás – azt látjuk, hogy ha a tünetek alapján fel is ismertük azt, egy orvos nem tudja ezt megerősíteni, hogy elkezdhessük a kezelést. Az orvoshoz ugyanis el sem jutunk.

A legszomorúbb, hogy Kásler Miklós egészségügyi miniszterként nem tett semmit a fejlesztés érdekében, pedig az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója volt. Ha valaki, akkor ő biztosan tudta, hogy a Tízparancsolat nem elég a rák gyógyítására. Felmérhette, hogy nagyságrendileg hány ember nem jut el időben a kezelésekre a kórházkiürítések miatt. No meg a rossz egészségpolitika miatt, amit a Fidesz folytatott.

Mind a járványban, mind annak közvetett következményeként sokan veszítettük el szeretteinket. Kásler Miklós orvosként és onkológus professzorként nem az életmentést helyezte előtérbe, hanem a gazdája kívánalmait.

A lelkükön szárad minden. Erre emlékezni fogunk mindörökre.